Lucia

Vi pratade  lite om lussefirande på jobbet ( kortis) i lördags. Hon som jag jobbade med hade läst den här artikeln. Hon berättade i stora drag om den för mig och gav hennes åsikt om det hela. " varför ska killarna komma och liksom lägga beslag på något som är så typiskt tjejjigt? Ska vi inte få ha något som är bara vårt?"
Jag å andra sidan tänker; vi ska ju hylla Lucia och hennes insats för de behövande. Ska det verkligen spela roll vem som drar på sig särken och ljusen? Huvudsaken är väl ändå hyllandet?
Varför inte ha ett lussetåg där alla får vara vilka av de klassiska lussefigurerna de vill? Varför inte låta barna vara stjärnpepparkakor? Eller tärntomtar?
Vart tog barna vägen i detta? Mina barn är mina goa barn oavsett om de drar på sig pepparkaksdräkterna eller lusselinnet på Lucia. Lucia är fortfarande Lucia med lussetåg aptidigt på morron, trevliga mor/farföräldrar och barn med magont av för mycket pepparkaksätande.
I tidningen när man ska rösta på luciakandidater så är majoriteten långhåriga blondiner, söta som socker och långa som giraffer. Oftast så är hon som valts blondast och sockersötast av dem alla.
Detta firande är ju inte bara diskriminerande mot män utan även mot kvinnor stöpta i andra former än långa blonda, söta. Hm.
När jag gick i åttan så hände det. Skolans punkare blev lucia. Lisa som var rakad sånär som på den blå tuppkammen och hon som var kortast och rundast på skolan. Efter sig hade hon tärnor, tomtar,pepparkakor och stjärnstrutar. Alla killar.
Alla vi elever jublade och tyckte detta var fantastiskt. Vi älskade vår musiklärare som vi hade att tacka för detta. Alla mor och farföräldrar som satt i aulan och tog del av vår hyllning tyckte detta var "uppfriskande" och "på tiden".
Det skrämmer mig att detta tänkandet rör sig i skolor. Där pedagogerna enligt läroplanen ska värna om och ta vara på genustänket. Låta barna vara barn. Ge dom hundra vägar istållet för en.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0