"Låt mig vara kvinna! Jag är ingen HEN!" skrias det.


Debatten kring "hen" hettar vidare. Ena sidan " vi vägrar att sudda ut könen" vs andra sidan " Det är ett kompletterande pronomen! Inte alls könsutsuddande!" Härjar här och där på nätet.  Jag vågar mig på att säga att inte sen den heta "Negerboll vs Chokladboll"s debatten har det inte varit så hetsigt.
Hen är, som sagt ett kompletterande pronomen och har inget alls med "könsutsuddande" att göra. Vet inte jag vad läkaren har för kön så slipper jag försöka uttala h*n. "Hasteriskenn" ligger inte smooth i munnen och ingen fattar vad jag menar.
Det förefaller ganska lustigt för mig det här med att det skulle vara "könsutsuddande". Hur? Och varför är det så oerhört provocerande?
Sitter hela ditt värde i att du är man eller kvinna? Vet du inte hur du ska bemöta människor om du inte vet om de är män eller kvinnor?
Det blir ännu lustigare eftersom de människor vi beundrar mest, karlar som är "hemmafruar"! Ojojoj! och kvinnor som jobbar som dumperförare! Ojojoj!, är de som är just "Könsutsuddade"?

Kommentarer
Postat av: Angela

Hen är ju ett superbra ord på en annars benämnd den/det i brist på information om könstillhörighet. Håller med du där.... ;-)

2012-04-14 @ 10:27:59
Postat av: Malle

Jag tycker också att det är ett bra ord om man inte VET vilket kön någon tillhör, alltså som tex en läkare eller ett ofött barn eller personen framför som kör så innihelvete illa. Men, i mitt tycke är det ju inte meningen att man ska säga "Hen ramlade idag och slog sig i pannan" om lilla Lotta står med plåster i halva ansiktet, för lilla Lotta är ju de facto en tjej. Sen är det ju en helt annan sak vad flickor eller pojkar föredrar att leka med. Det hör ju inte till om de är födda med snopp eller snippa tycker jag :)

2012-04-17 @ 13:31:57
URL: http://malinkraft.blogg.se/
Postat av: Malle

Jag tycker också att det är ett bra ord om man inte VET vilket kön någon tillhör, alltså som tex en läkare eller ett ofött barn (även fast jag inte hena'ar alls utan säger fröt, för könet spelar ju som sagt ingen roll alls) eller personen framför som kör så innihelvete illa. Men, i mitt tycke är det ju inte meningen att man ska säga "Hen ramlade idag och slog sig i pannan" om lilla Lotta står med plåster i halva ansiktet, för lilla Lotta är ju de facto en tjej. Sen är det ju en helt annan sak vad flickor eller pojkar föredrar att leka med. Det hör ju inte till om de är födda med snopp eller snippa tycker jag :)2012-04-17 @ 13:33:13
URL: http://malinkraft.blogg.se/
Postat av: Jolene

Exakt så är det. Ett kompletterande ord. Mycket bra. =)

Sen finns det människor som vill bli tilltalade med hen ist för han eller hon och vilka är vi att förvägra dom det? =)

Och leksaker och rosa och blått och hela genusdebatten är ett kapitel för sig det. ;)

2012-04-17 @ 21:16:48
Postat av: Malle

Ja, precis. Själv kommer jag nog aldrig kalla någon för hen dock, det är avigt för mig när man ändå ser vad det är för en typ. Men som sagt, vet man inte så är det ju bra att ha till hands :)

Har inte stött på någon som vill bli kallad hen, inte än iallafall :)

2012-04-18 @ 11:30:22
URL: http://malinkraft.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0